- Vrijwel de gehele wereld kampt met hardnekkige inflatie, maar in veel landen is ook sprake van hoge werkloosheid en hoge rentes die moeten worden betaald om geld te lenen.
- Een hoogleraar aan de Johns Hopkins University heeft op basis van die criteria een lijst opgesteld van de meest ‘miserabele’ landen ter wereld.
- In de top 10 staan onder meer Zimbabwe, Venezuela, Oekraïne en Argentinië, terwijl Zwitserland juist het minst last heeft van economische tegenslag.
- Lees ook: Boodschappen in Nederland worden tot eind 2023 fors duurder: voedingsbedrijven willen ‘inhaalwinst’ boeken, zegt kredietverzekeraar
De inflatie is vrijwel overal ter wereld hardnekkig hoog. Voor dit jaar rekent het IMF op een gemiddelde inflatie van 7 procent wereldwijd. Maar in landen als Zimbabwe, Venezuela en Argentinië is de inflatie nog vele malen hoger en dat leidt tot miserabele toestanden.
Maar hoge inflatie is niet de enige factor die de economie en de gemoedstoestand van de bevolking schade toebrengt. Ook werkloosheid en de rente die je moet betalen om geld te lenen dragen daaraan bij.
De Amerikaanse hoogleraar toegepaste economie Steve H. Hanke van de Johns Hopkins University heeft een index ontwikkeld om vast te stellen wat ‘de meest miserabele landen’ ter wereld zijn.
Van de 157 landen die hij dit jaar heeft meegenomen in zijn ranglijst komt Zwitserland als ‘minst miserabel’ uit de bus. Positie 157 is in dit geval de beste uitkomst, aangezien de ranglijst van ‘meest miserabel’ naar ‘minst miserabel gaat.’
Nederland doet het op plek 138 relatief goed, want slechts negentien landen scoren beter. Daar zitten landen als Vietnam, Noorwegen en China bij. Aan de andere kant gaat het in Nederland net wat beter dan in de Verenigde Staten en Duitsland. Volgens Hanke is in ons land vooral de inflatie een probleem.
Maar in welke landen gaat het nu daadwerkelijk beroerd? Dit zijn de tien landen waar het echt miserabel is, met tussen haakjes het grootste economische probleem per land:
1. Zimbabwe (inflatie)
De inflatie in Zimbabwe lag afgelopen april op 75,2 procent op jaarbasis, wat overigens lager was dan het piekniveau van 108,7 procent van oktober 2022.
2. Venezuela (inflatie)
Afgelopen april lag de inflatie in Venezuela op 436,3 procent op jaarbasis, net iets minder dan de 439,6 procent van maart.
3. Syrië (werkloosheid)
Recente data zijn niet beschikbaar, maar in 2022 lag de officiële werkloosheid in Syrië naar schatting op 9,6 procent.
4. Libanon (inflatie)
In Libanon bedroeg de inflatie afgelopen april 269 procent op jaarbasis, het hoogste niveau dit jaar.
5. Soedan (inflatie)
Soedan had in februari van dit jaar te maken met een inflatie van 63,3 procent.
6. Argentinië (inflatie)
In Argentinië lag de inflatie in april officieel op 109 procent, het hoogste niveau dit jaar.
7. Jemen (inflatie)
De verwachte inflatie in Jemen voor 2023 is 17 procent, zo schat het IMF.
8. Oekraïne (werkloosheid)
De werkloosheid in Oekraïne, mede als gevolg van de disruptie door de oorlog, werd in december 2022 geschat op 24,5 procent van de beroepsbevolking.
9. Cuba (inflatie)
In Cuba lag de inflatie in maart dit jaar op jaarbasis op 46,4 procent, het hoogste niveau van 2023.
10. Turkije (inflatie)
De Turkse inflatie kwam in april uit op 43,7 procent op jaarbasis, het laagste niveau dit jaar.